L'ENIGMÀTICA VALL D'ARIET
Un dels nostres llocs preferits del territori Montsec, un cul de sac situat entre tres municipis, desconegut i molt salvatge, als peus de Sant Mamet i amb tresors ancestrals per descobrir...
ENS SITUEM A: la frontera occidental del municipi d'Artesa de Segre, on s'estén l’accident orogràfic conegut com la Vall d'Ariet, situat a la comarca de La Noguera. Un conjunt de masies disperses que s'organitzen en Ariet de Sòls (o de baix), Ariet del Mig i Ariet de Caps, amb l’important Castell de Castelló de Meià al capdamunt de tot, l’ermita romànica de Sant Bartomeu al capdavall i a l’extrem sud el llogarret de Clua…
NOS SITUAMOS EN: la frontera occidental del municipio de Artesa de Segre, donde se extiende el accidente orográfico conocido como Vall d'Ariet, situado en la comarca de La Noguera. Un conjunto de masías dispersas que se organizan en Ariet de Sòls (o de abajo), Ariet del Mig y Ariet de Caps con el importante Castillo de Castelló de Meià en lo más alto, la ermita románica de Sant Bartomeu al final y en el extremo sur la aldea de Clua...
WE ARE LOCATED IN: the western border of the municipality of Artesa de Segre, where the orographic accident known as Vall d'Ariet extends, located in the region of La Noguera. A set of dispersed farmhouses that are organized into Ariet de Sòls, Ariet del Mig and Ariet de Caps with the important Castle of Castelló de Meià at the top of everything, the romanesque hermitage of Sant Bartomeu at the bottom and the southern end the village of Clua...
ÍNDEX: Situació Geogràfica de la Vall d'Ariet | Els Castells de la Vall d'Ariet | Origen Etimològic d'Ariet | Sant Bartomeu de la Vall d'Ariet | La Campana d'Obús de Sant Bartomeu de la Vall d'Ariet | La Formatgeria de Clua | Dinosaures de la Vall d’Ariet | Situació al Mapa i Proteccions
Què és la SerradelMontsec.cat? Benvinguts a la increïble i emocionant Serra del Montsec i el seus voltants, un paradís terrenal i celestial per als amants de la natura. Prepareu-vos per una aventura on tot és possible i res us deixarà indiferents. Seguir llegint…
SITUACIÓ GEOGRÀFICA DE LA VALL D'ARIET
Ocupant un sector que abraça la frontera del terme occidental del municipi d’Artesa de Segre, trobem fortament disseminat el terme que pren com a nom l’accident orogràfic on està ubicat: La Vall d’Ariet, a la comarca de La Noguera. Un conjunt de masies disseminades dins d’un espai territorial que es subdivideix amb noms propis: Ariet de Sòls (o de baix), Ariet del Mig i Ariet de Caps.
Avui, totes aquestes masies estan deshabitades i moltes d’elles en estat ruïnós.
L'església de Sant Bartomeu de la Vall d’Ariet se situa a la part baixa de La Vall d'Ariet de Sòls (o de baix), una vall que ocupa una franja de terra, dins del municipi d'Artesa de Segre, entre els municipis d'Alòs de Balaguer i Vilanova de Meià.
Aquesta vall està protegida per les muralles calcàries i les vessants que formen la Serra de l’Obac, a llevant i la Serra de Sant Mamet, a les vessants de la Serra del Montsec de Rúbies (o de Meià).
Per arribar a la Vall d'Ariet, hi ha dues rutes. Des de la vila de Baldomar, al sud, segueix la carretera cap a Clua (o Clua de Meià) i en uns 7 quilòmetres d'asfalt, et trobaràs una pista de muntanya a mà esquerra. Aquesta pista t'endinsarà en la vall, ascendint cap al nord. Després de dos quilòmetres, arribaràs a l'església de Sant Bartomeu de la Vall d'Ariet, una de les nostres preferides del Montsec de Rúbies (o de Meià).
Si prefereixes un camí més arriscat, des de Santa Maria de Meià, al nord, hauràs de prendre pistes forestals exclusivament. Amunt per una pista forestal, arribaràs fins al Castell de Castelló de Meià, conegut també com el Castell d'Ariet.
A l’extrem sud de la Vall d’Ariet també trobem el llogarret de Clua, també conegut com Clua de Meià, per diferenciar-lo d’altres llocs propers amb el mateix nom: Clua de la Conca (a Sant Esteve de la Sarga, també territori Montsec) i Clua de Bassella (a l’Alt Urgell).
ELS CASTELLS DE LA VALL D'ARIET
El Castell de Castelló de Meià (també conegut com Castell d'Ariet) s'emplaça al capdamunt de la serra de les Artigues, al sud-oest del nucli de Santa Maria de Meià, municipi de Vilanova de Meià i al nord est de la Vall d'Ariet.
Es tracta d'un castell aïllat en un turó que sembla que, com a mínim, comptaria amb dos pisos o nivells. Es conserven alguns panys de murs exteriors i unes poques compartimentacions internes. Destaquen el basament d'una torre circular i les restes de l'església de Sant Martí al seu interior.
Es proposa una cronologia de construcció de la torre i el castell de Castelló de Meià vers finals del segle X i inicis de l'XI. L'església, és un bon exemple d'arquitectura religiosa plenament integrada en un recinte casteller, hi són a visibles les característiques i les formes constructives de la plenitud del segle XI.
La primera notícia directa del terme del castell de Castelló de Meià es de l'any 1080, quan un tal Ermengard féu donació al monestir de Santa Maria de Meià d'uns alous situats al terme de Castelló, a la Vall d'Ariet.
El Castell de Castelló de Meià no s'ha de confondre amb el Castell de la Vall d'Ariet (també conegut com Castell dels Moros o Casa forta de la Vall d'Ariet) que es troba més al sud a uns centenars de metres de l'església de Sant Bartomeu de la Vall d'Ariet a l’entorn d’Ariet de Sòls.
Les restes del Castell de la Vall d'Ariet són uns edificis aïllats, consistents en una torre quadrangular amb una funció originaria militar i una sèrie d'estances, afegides amb posterioritat, que la van convertir en una casa forta i posteriorment en un mas.
L'interior de la torre inicial del Castell de la Vall d'Ariet compta com a mínim amb tres pisos conservats on s'hi observen fragments d'embigats de fusta que encara es conserven. Tot i això, aquestes restes són de cronologia dubtosa.
La primera notícia que es coneix del Castell de la Vall d'Ariet data de 1193, quan Guillem de Meià donà en testament a la seva germana Ermessenda i el seu fill Ramon, diversos castells en franc alou, entre els què figura aquest de la Vall d'Ariet.
D’altra banda, tenim a l’extrem sud de la Vall d’Ariet el Castell de Clua, que resta situat a tocar del congost que separa la plana del Segre de la vall d'Ariet al barranc de Clua. L'espluga o balma on hi ha el castell és situada a la part baixa d'un cingle, orientat cap al sud-oest, i damunt del poble actual, i les al segle XII apareixen les primeres notícies d’aquest castell semitroglodític.
Es tracta d'un castell petit dins d'una cova, consistent en una estructura senzilla, on el mur principal tanca un espai d’una fondària de 3 metres que al pis principal pot arribar a uns 10 metres de profunditat. L'espai interior era dividit en tres nivells altament emmotllats a la morfologia de la cavitat. Al costat oest s'han conservat restes d'un nivell superior i el mur principal arriba fins al sostre de la balma.
La part superior de l'edifici sembla que fou afegida posteriorment. A peu pla, arran de terra, hi havia una porta acabada en arc de mig punt de la qual han desaparegut dovelles i muntants. En aquest nivell inferior també veiem diverses espitlleres. A la planta principal hi ha una finestra gran, segurament d'època moderna.
ORIGEN ETIMOLÒGIC D’ARIET
El nom d'un lloc, l'anomenat topònim, ens parla i ens interpel·la sobre la seva història, el seu entorn físic, paisatgístic i històric. És el signe d'identitat que caracteritza un lloc i respon a una tradició heretada que és memòria col·lectiva.
L'etimologia, l'anàlisi de l'origen primitiu d'un nom, ens ajuda a entendre l'origen històric i cultural del lloc. Segons Joan Coromines:
VALL D'ARIET, que s'anomenà també 'Castell d'Ariet' i també hi hagué una 'font d'Ariet' allí mateix. 'Valld-' és un llogaret agregat a Baldomar, prop d'Artesa de Segre (vila en la qual també em donaren com a propi el cognom Ariet, 1964).
Parlant del mateix poblet, a Sta. Maria de Meià, me'n digueren lo 'kastél' (i prou) i d'altres me l'anomenaren 'lo Castell d'Ariet', al·ludint tots ells —és clar— al castell en ruïnes que hi ha damunt el poblet. Com que els noms llatins en Castelld'- solen contenir un nom propi, això reforça la prova que es tracta d'un derivat del nom propi Àries.
Així doncs, per Joan Coromines, la Vall d'Ariet portaria el nom d'un possible senyor anomenat Àries que antigament dominaria la vall sota el seu mandat.
SANT BARTOMEU DE LA VALL D'ARIET
Se sap que aquesta construcció data d’abans del 1040, tot i que no hi ha constància documentada fins l’any 1095 en què Ermengol de Meià féu donació de les esglésies rebudes pel seu pare, en les que s’inclou la de Sant Bartomeu, al monestir de Santa Maria de Meià.
Des d'antic aquesta vall va pertànyer al Priorat de Meià durant segles fins que el priorat va desaparèixer, a partir del decret del 21 d'abril de 1834 mitjançant el qual s'abolien les antigues jurisdiccions senyorials, i es creava la nova divisió administrativa de províncies, partits judicials i municipis.
Va ser en aquest moment que La Vall d'Ariet s'integrà dins del municipi, primer de Baldomar, i posteriorment a l'actual municipi d'Artesa de Segre.
L’advocació de l’església de la Vall d’Ariet correspon a Sant Bartomeu, sant, apòstol, fill de sants i màrtir, que va patir l’arrencament de la seva pell en viu.
L'església de Sant Bartomeu de la Vall d'Ariet, és un temple romànic orientat a l’est, just als 90º, d’una sola nau i que originalment tenia la coberta de fusta, tot i que actualment és de lloses. En data indeterminada es reforçaren els murs per tal de construir-hi la volta de canó.
La part posterior de l'església està tancada amb tres absis fent d'aquesta església de Sant Bartomeu una de les poques esglésies romàniques de la comarca de La Noguera on trobem aquesta característica triabsidal.
La porta d’accés a l’actual església està situada al frontis i és d'arc de mig punt adovellat a l'exterior. Al frontis també hi reposa el campanar construït amb pedra tosca per tal de reduir pes. Les altres tres obertures estan realitzades amb arc dovellat i les trobem a cada un dels absis.
El seu interior, sobri, conté la imatge, única, de Sant Bartomeu i una pica baptismal. Just al costat de l’església, i voltat amb mur de pedra, s'hi troba el cementiri que segueix tenint la seva vella ubicació.
Aquesta església té parentiu, respecte a la planta, a la església de Sant Romà de Comiols, que també és del segle XII, i juntament a l'església de la Baronia de Sant Oïsme, i la de Sant Girvés de La Torre (o Sant Girvés de l'Heretat de Guàrdia) son les esglésies triabsidals de La Noguera.
LA CAMPANA D'OBÚS DE SANT BARTOMEU
En Ramon I. Canyelles, a la revista La Palanca, en el seu article Esglésies amb campana d’obús. Vall d’Ariet (part 3) ens explicava la història de la campana d'obús de Sant Bartomeu de la vall d'Ariet:
El cap d’obús que fa de campana a l’església de Sant Bartomeu va ser trobat l’any 1942 pel Sr. Josep Novau, conegut a la contrada com en Simón, el pastor de la Vall d’Artiet.
Aquesta troballa la va fer mentre estava caçant a la partida de Malacosta, a la falda sud del pic de Sant Mamet, dins del terme municipal d’Alòs de Balaguer.
Tan sols va trobar el cap d’obús buit. Just veure’l, va pensar que aquell tros de bomba podia fer les funcions de campana a l’espoliat campanar de Sant Bartomeu.
Degut al pes de l’enginy va tornar amb el seu pare i, amb dos troncs d’alzina i filferros, pare i fill van carregar-la a les espatlles.
Varen baixar caminant per la muntanya fins a Figuerola de Meià. Allà, el camió que transportava el pa la va portar fins al ferrer de Vilanova de Meià (que avui ja no hi és), a qui li varen demanar que li fes un batall i la netegés.
Un cop enllestida, com que aleshores no hi havia camí, varen preparar una burra amb dos sacs de palla, per no ferir-la, i li carregaren la campana.
A l’arribar a l’església, ajudats per un mestre d’obres, hissaren la campana amb cordes, col·laborant el Sr. Josep Novau i el seu pare des de baix, fins alçar-la a la teulada i fixant-la a l’espadanya de l’església
[...]
Posteriorment, aquest campanar va ser espoliat de nou a l'any 2012 i la campana d'obús va ser robada. Temps després es va substituït per una nova petita campana.
ELS FORMATGES DE CLUA
A Clua de Meià, o simplement Clua, llogarret situat a l’extrem sud de la vall d'Ariet, té origen el famós formatge Cendrat del Montsec que des dels anys 80 s'elabora aquí.
La personalitat dels seus formatges la podeu gaudir fent una visita a l’obrador, fent una degustació i adquirint els seus productes. Tots els formatges tenen la base de llet crua de cabra però es diferencien pel banyat i el curatge: el cendrat, el Montsec, el Roig, el Negreta, l’Or del Montsec, el Suau de Clua. També els iogurts formen part del seu catàleg de productes, tots aptes pel paladars més exigents.
Al llarg de la seva historia els formatges de Clua han rebut diversos guardons que situen aquesta formatgeria com una de les més prestigioses de dins i fora de Catalunya.
DINOSAURES DE LA VALL D’ARIET
Al costat del conjunt de cases abandonades i en ruïnes de Cal Franciscano, Cal Meleno i Cal Moliner, dins del terme de la Vall d’Ariet de Caps, es van trobar petjades de dinosaures (icnites).
Al barranc de les Artigues i a uns 100 metres dels antics masos, trobem centenars de petjades escampades sobre un banc de gres que aflora en una gran superfície, atribuïdes a un grup de sauròpodes de mida mitjana i petita.
L'estat de conservació de les icnites és regular i pràcticament no es distingeixen detalls de l'anatomia autopodial dels animals que les van produir, tot i així resulten molt interessants tant pel lloc on es troben com per la gran quantitat de petjades que trobem.
SITUACIÓ AL MAPA, PROTECCIONS i FONTS
🎯 SITUACIÓ AL MAPA DE SANT BARTOMEU DE LA VALL D'ARIET
✅
ESPAI NATURAL PROTEGIT DE L'AIGUABARREIG DELS RIUS SEGRE i NOGUERA PALLARESAAquest lloc es troba dins de l'àrea de l'ESPAI NATURAL DE LA SERRA DEL MONTSEC, així com també dins de l'anomenada Xarxa Natura 2000.
Xarxa Natura 2000, es una xarxa ecològica europea de àrees de conservació de la biodiversitat. Consta de Zones Especials de Conservació designades d'acord amb la Directiva Hàbitat, així com de Zones d'Especial Protecció per a les Aus establertes en virtut de la Directiva d'Aus.Recordeu que els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país.
Aquest indret ha quedat dotat d'un règim de protecció i gestió establert per l'Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, educatiu o paisatgístic.
✅
PROTECCIÓ DE SANT BARTOMEU DE LA VALL D'ARIET
Protecció: BCIN pel Castell de Castelló de Meià (o Castell d'Ariet) i BCIN 483-MH pel Castell de la Vall d'Ariet (o casa forta de la Vall d'Ariet).
Classificació: Monument històric
Núm. de Registre/Catàleg: 1786-MH i 483-MH
Data Declaració: 05/05/1949 i 05/05/1949
✅ FONTS
Canyelles, Ramon I (ArtesadeSegre.net)
Vidal - Vilaseca. El Romànic de La Noguera. Barcelona, 1984. Impremta Ferré Olsina
Canyelles, Ramon I., Esglésies amb campana d’obús. Vall d’Ariet (part 3). Revista La Palanca.
🚴♀️
MONTSEC BIKEPACKING LOOP
La Montsec Bikepacking Loop (MBL) és una ruta que pretén resseguir tot el territori Montsec (Montsec de l'Estall, Montsec d'Ares i Montsec de Rúbies - o de Meià -) sobre una bicicleta en format bikepacking, ja sigui amb bicicleta off-road (BTT o Gravel) o també amb bicicleta de carretera.
La Montsec Bikepacking Loop (MBL) disposa d'una guia completa amb els detalls de les rutes així com dels diferents tracks, sectors, dreceres i variants perquè puguis fer una bona planificació amb informació dels punts d'aigua, on menjar, on comprar, llocs on dormir, serveis, etc.
Si ets #MontsecLover ❤️ i fas bicicleta, trobaràs aquest lloc en alguna de les rutes (o variants) de la Montsec Bikepacking Loop (MBL).
Pots seguir-lo també a través de Twitter (@rokiluco) i Instagram (@montsecbikepackingloop)
Com diu en Javi Castillo, creador de la MBL, salut i pedals!
🙏 PROTEGEIX EL TERRITORI MONTSEC
Recorda! Molts dels paratges de la Serra del Montsec són espais protegits i alguns extremadament fràgils. Molts d’aquests paratges estan dotats de diferents règims de protecció i gestió establerts per les diferents Administracions. Per tal de preservar el seu interès científic, arquitectònic, arqueològic, històric, geològic, ecològic, cultural, paleontològic, paisatgístic o mediambiental, sí us plau respecta’ls.
Oblida les presses i sincronitza't amb el ritme de la vida local.
Descobreix l'essència tradicional del medi natural i rural.
Consumeix productes i serveis locals.
Fes un consum responsable i redueix els teus residus.
Fes servir les papereres, containers o emporta’t la brossa a casa.
🙏 PROTEGE EL TERRITORIO MONTSEC
¡Recuerda!
Muchos de los parajes de la Sierra del Montsec son espacios protegidos y algunos extremadamente frágiles. Muchos de estos parajes están dotados de distintos regímenes de protección y gestión establecidos por las distintas Administraciones.
Para preservar su interés científico, arquitectónico, arqueológico, histórico, geológico, ecológico, cultural, paleontológico, paisajístico o medioambiental, por favor respétalos.
· Olvida las prisas y sincronízate con el ritmo de la vida local.
· Descubre la esencia tradicional del medio natural y rural.
· Consume productos y servicios locales.
· Haz un consumo responsable y reduce tus residuos.
· Utiliza las papeleras, containers o llévate la basura a casa.
🙏 PROTECT THE MONTSEC TERRITORY
Remember!
Many of the places in the Montsec mountains are protected areas and some are extremely fragile. Many of these places are equipped with different protection and management regimes established by the different Administrations.
In order to preserve their scientific, architectural, archaeological, historical, geological, ecological, cultural, palaeontological, landscape or environmental interest, please respect them.
· Forget the rush and synchronize with the rhythm of local life.
· Discover the traditional essence of the natural and rural environment.
· Consume local products and services.
· Consume responsibly and reduce your waste.
· Use the bins, containers or take your rubbish home.
QUÈ ÉS LA SERRADELMONTSEC.CAT
Benvinguts a la increïble i emocionant Serra del Montsec, un paradís terrenal i celestial per als amants de la natura. Prepareu-vos per una aventura on tot és possible i res us deixarà indiferents. Seguir llegint…
Aquest article ha estat publicat per primera vegada a SerradelMontsec.cat.
Cap dels continguts del web SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia. Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús.
Si t'agraden aquests continguts i aquestes fotografies i necessites que elaborem contingut per a tu, envia'ns un mail a serradelmontsec@gmail.com.
Este artículo ha sido publicado por primera vez en
SerradelMontsec.cat.
Ninguno de los contenidos de la web SerradelMontsec.cat se pueden utilizar, copiar, redistribuir, realizar transformaciones y/o modificaciones, sin autorización previa. Si quieres distribuir o utilizar estos contenidos, contacta con nosotros previamente para acordar las condiciones de uso.
Si te gustan estos contenidos y estas fotografías y necesitas que elaboremos contenido para ti, envíanos un mail a serradelmontsec@gmail.com.
This article has been published for the first time on
SerradelMontsec.cat.
None of the content of the SerradelMontsec.cat website can be used, copied, redistributed, transformed and/or modified, without prior authorization. If you want to distribute or use these contents, contact us beforehand to agree on the terms of use.
If you like this content and these photographs and you need us to create content for you, send us an email at serradelmontsec@gmail.com.
Si com diu Coromines es refereix al nom d'una persona, fent una cerca al web trobem el nom de Harriet, que en principi és nom de dona. Derivat d'Enriqueta. Ara bé, el nom original germànic vol dir senyor de la casa, cap de casa, o com diuen "home ruler". D'aquí sortiria el nom d'Ariet.
Bon dia, soc el Sergi Turiella. Ja fa temps que vaig seguint la bona feina que feu. Us volia preguntar quant costa la subscripció, o si us interessa més la col.laboració per la banda de la toponímia, a fi de complementar la informació sobre la Serra del Montsec? Ja em direu... us recordo l'email sturiella@gmail.com