QUÈ ÉS LA SERRADELMONTSEC.CAT

Benvinguts al increïble i emocionant territori de la Serra del Montsec. Un paradís terrenal i celestial on gaudir de l’observació astronòmica de l’univers, del patrimoni històric, arquitectònic, geològic i paleontològic, i on podràs practicar esports com el caiac, el parapent, l'escalada, l’espeleologia, el senderisme i el bikepacking. No us avorrireu pas!

Amb el topònim Serra del Montsec anomenem una única serralada d'uns 60 km de llarg que cal considerar com una sola unitat estructural, geològica i geogràfica.

L'espectacular Congost de Terradets, pel qual travessa el riu Noguera Pallaresa, i l'al·lucinant Congost de Mont-rebei, pel qual travessa el riu Noguera Ribagorçana, divideixen aquesta serra en tres subunitats:

 • El Montsec de Rúbies (o de Meià) a llevant

 • El Montsec d'Ares al mig

 • El Montsec de l'Estall a ponent.

Dues províncies, adscrites a diferents comunitats autònomes, formen part de la Serra del Montsec: Lleida i Osca; i quatre comarques la comparteixen: la Noguera i el Pallars Jussà, ambdues dins de Catalunya, i la Ribagorça d'Osca i la Llitera, dins de l'Aragó.

L'envergadura imponent del sistema orogràfic del Montsec és un capítol apassionant de la geografia catalana i aragonesa i les seves característiques físiques, i el seu topònim, ressonen com un ordre de magnitud fonamental tant a ponent com a la franja.

La Serra del Montsec no és només un accident geogràfic, és la narrativa que plasma la grandesa i la complexitat d’un paisatge antiquíssim i fonamental de Catalunya i l’Aragó.

Al voltant de la mateixa Serra del Montsec i els seus contraforts existeixen subzones o subcomarques naturals que, per raons històriques, paisatgístiques, socioeconòmiques, o culturals, tenen una personalitat molt marcada.

És important entendre-les com unitats pròpies diferenciades en sí mateixes, tot i que de vegades les seves superposicions i límits poden ser contradictoris i difusos:

 • La Vall del riu Rialb, a la comarca de La Noguera. Tot i que forma part de la subcomarca natural del Segre Mitjà, el tram mitjà i baix d'aquesta vall té unes característiques particulars, solcada d'estrets torrents i barrancs gairebé infranquejables, sent històricament un refugi formidable. S'engloba dins del municipi de La Baronia de Rialb, amb el poble de Gualter fent de capçalera del terme i onze nuclis molt dispersos i aïllats.

 • La Coma de Meià, a la comarca de La Noguera. Una vall orientada d'est a oest, travessada pel riu Boix, tancada al nord pel Montsec de Rúbies, al sud per la Ribera del Segre, a l'oest pel riu Noguera Pallaresa i a l'est amb el Pas de Comiols. Històricament havia estat el territori del Priorat de Meià i de la Baronia de La Vansa.

 • El Segre Mitjà, a la comarca de La Noguera. També anomenat Mig Segre o Ribera del Segre, i també conegut històricament com Urgell Mitjà.  És una extensió de territori que forma una comarca natural al voltant de la conca mitjana del riu Segre i engloba, de nord a sud-oest, els municipis d'Oliana, Ponts, La Baronia de Rialb i Artesa de Segre.

 • Els Aspres del Montsec, situat a la comarca de La Noguera i l’alta Llitera. També anomenat Aspres de La Noguera o Aspres de Balaguer, o Aspres d'Urgell, o simplement l'Aspre o Les Aspres, és el nom històric que rebien unes terres dures de treballar, de muntanyes trencades i de barrancs profunds compresos entre la ciutat de Balaguer i la vila d'Àger. Actualment anomenem Aspres del Montsec a una unitat de paisatge que engloba, en la seva totalitat, els municipis d'Alòs de Balaguer, Les Avellanes i Santa Linya, i part dels municipis d'Àger, Camarasa, Artesa de Segre, Foradada, Os de Balaguer, a Catalunya, i Castellonroi, Valldellou, Natxà i Camporrells a l’alta Llitera.

 • La Vall de Barcedana, a la comarca del Pallars Jussà. Una antiga i històrica entitat política, jurídica i administrativa menor coneguda d'antic com La Vall, que davalla de llevant a ponent, des de l'antic Hostal Roig fins al Pantà de Terradets a l'obaga del Montsec de Rúbies (o de Meià), englobant dins seu les viles de Mata-Solana, Sant Martí de Barcedana, Sant Miquel de la Vall, Sant Cristòfol de la Vall i Llimiana, tots ells adscrits actualment a diferents municipis.

 • La Conca de Tremp, a la comarca del Pallars Jussà. Compren l'anomenada Conca Deçà que abraça part dels municipis, a ponent i a l'esquerra del riu Noguera Pallaresa, de Tremp, Talarn, Castell de Mur i Sant Esteve de la Sarga, i, a llevant, la Conca Dellà, de vegades anomenada també Conca d'Orcau, al voltant dels municipis d'Isona, de Gavet de la Conca i d'Abella de la Conca.

 • La Vall d'Àger, a la comarca de La Noguera. Una vall orientada d'est a oest, limitada a l'est pel Congost de Terradets i el riu Noguera Pallaresa i a l'oest pel Congost de Mont-Rebei i el riu Noguera Ribagorçana. Al nord resta limitada pel Montsec d'Ares i al sud per la Serra de Montclús. Aquesta situació geogràfica, entre dos importants rius, ha marcat l'extensa història de la Vall d'Àger i pocs llocs de ponent tenen un passat tan ric i esclatant. I no només en l'àmbit històric, sinó també en l'àmbit geològic i paisatgístic.

 • La Feixa, a la comarca del Pallars Jussà. És com s'anomena la zona geogràfica de certes terres planes, a diferents alçades i de fàcil conreu que, formant una mena de vall, es troben a les obagues de la Serra del Montsec d'Ares i del Montsec de l'Estall. L'anomenada Feixa travessaria el municipi de Castell de Mur, el de Sant Esteve de la Sarga, tots dos al Pallars Jussà, i el de Viacamp i Lliterà, aquest ja dins de la Ribagorça d'Osca, i engloba en part o totalment els pobles de Moror, l'Alzina, Beniure, Estorm, Sant Esteve de la Sarga, Alsamora, Girbeta (la vella) i Montgai.

 • La Terreta - Clotada d’Areny. També anomenada Noguerola, s’estén per la conca mitjana de la Noguera Ribagorçana, terres que aboquen les seves aigües sobre aquest riu entre el Congost d’Escales (Serra de Sant Gervàs), al nord, i el Congost de Mont-rebei (Serra del Montsec), al sud. Englobaria les terres situades tant a la riba dreta com a l'esquerra de la Noguera Ribagorçana, és a dir, a la riba aragonesa, comarca de la Ribagorça d'Osca, englobant part dels municipis de Pont de Montanyana, Viacamp i Lliterà i Areny de Noguera, i a la riba catalana, comarca del Pallars Jussà, abraçant part dels municipis de Tremp i Sant Esteve de la Sarga. Tot i això, hi ha certa tradició d'aplicar el nom de La Terreta al sector més oriental de la solana de la Serra de Sant Gervàs. Una bona part d'aquea àrea resta dins de l'Espai Natural Protegit de la Vall Alta de Serradell-Terreta-Serra de Sant Gervàs.

 • L'alta Llitera. El nord de la comarca de La Llitera, dins de la província d'Osca, sempre ha estat considerada, des del punt de vista cultural, lingüístic i humà, l'extrem sud de la comarca de La Ribagorça, amb la que delimita al nord. Però al mateix temps queda dins del paisatge dels Aspres del Montsec, termenant amb el municipi d'Os de Balaguer, a la comarca de La Noguera, a Catalunya, amb la conca del Noguera Ribagorçana entremig d'ambdós termes. Englobaria els pobles de Castellonroi, Valldellou, Natxà i Camporrells.
GAUDIU DEL TEMPS. NO PROGRAMEU CADA HORA DEL VIATGE 

✔️ Permeteu-vos passejar sense rumb i entreu als bars on hi hagi parroquians jugant al dòmino o a la botifarra. Trenqueu el grilló dels algoritmes de recomanació. 

✔️ Sortiu de la vostra càmera de ressò i deixeu que altres persones us descobreixin nous mons i nous sabors, us agradin o no. Només ho sabreu si ho proveu.

✔️ Només vosaltres podeu evitar que la humanitat quedi globalment uniformitzada per servir millor els amos dels algoritmes.

✔️ Oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local descobrint l'essència tradicional del medi rural.

✔️ Fes servir productes i serveis locals, fes un consum responsable, redueix els teus residus i fes servir les papereres i els containers o emporta’t la brossa a casa.
Còmic de Liniers.
Còmic per Liniers.

QUÈ, QUI, COM

SerradelMontsec.cat neix amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants: el patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic, geològic, paisatgístic, cultural, natural, els costums i les llegendes, etc.

David, nascut a Barcelona i amb residència a la Ribagorça d’Osca, és llicenciat en Humanitats per la UPF i Màster en Gestió de Projectes per la UB. Actualment treballa com a Service Manager en l’àmbit de les telecomunicacions.

Cristina, nascuda a Barcelona i amb residència a la Ribagorça d’Osca, és llicenciada en Pedagogia i Màster en Atenció Precoç i Família per la URL. Treballa actualment com Key Account Manager en projectes educatius en didàctica de les matemàtiques.

Només som gent normal fascinats pel nostre locus amoenus: la Serra del Montsec i el territori que l’envolta.

Fem un contingut de qualitat amb el que gaudir, avançar i connectar amb la Serra del Montsec, és a dir amb tot allò que no us podeu perdre sobre aquest territori si sou #MontsecLovers ❤️

SerradelMontsec.cat és un work in progress que neix amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants. Aquí trobareu articles sobre el patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic, geològic, paisatgístic, cultural, els costums, les llegendes, etc.

SerradelMontsec.cat és una iniciativa particular i independent sense ànim de lucre que no rep cap tipus de subvenció institucional, amb l’objectiu de preservar la seva independència.

I per què ho fem?

Les coses són ben senzilles, ens ho passem molt bé descobrint i descrivint el territori Montsec. Amb la curiositat com a guia, compartirem idees i experiències. Es tracta d’aportar coses bones per conèixer el territori Montsec: notícies, articles, rutes, punts de vista, opinions, publicacions rellevants de les xarxes i, sobretot, construir comunitat.


Subscribe to SerradelMontsec.cat

Tot allò que no us podeu perdre sobre la Serra del Montsec si sou #MontsecLovers: Montsec d'Ares, Montsec de Rúbies (o de Meià) i el Montsec de l'Estall. La Noguera, el Pallars Jussà (Lleida, Catalunya) i La Ribagorça d'Osca (Aragó).

People

Allò que no us podeu perdre de la Serra del Montsec i el seu territori si sou #MontsecLovers: Montsec d'Ares, Montsec de Rúbies (o de Meià) i el Montsec de l'Estall. La Noguera, el Pallars Jussà (Lleida, Catalunya) i La Ribagorça d'Osca (Aragó).