45 ANYS ESPERANT EL PARC NATURAL SERRA DEL MONTSEC
L’Espai Natural Protegit Serra del Montsec va ser declarat per la Generalitat de Catalunya amb el Decret 328/1992, però la no declaració del Montsec com a parc natural s'atribueix, sobretot, a...
ENS SITUEM A: l’Espai Natural de la Serra del Montsec, l’area que representa més diversitat i representativitat dels paisatges de tot el prepirineu català, geogràficament parlant. Els elements dels seus sistemes naturals (geologia, flora i fauna) determinen un conjunt de notable interès i de gran singularitat dins de Catalunya.
NOS SITUAMOS EN: el Espacio Natural de la Sierra del Montsec, el área que representa una mayor diversidad y representatividad de los paisajes de todo el prepirineo catalán, geográficamente hablando. Los elementos de sus sistemas naturales (geología, flora y fauna) determinan un conjunto de notable interés y gran singularidad dentro de Cataluña.
WE ARE LOCATED AT: the Serra del Montsec Natural Area, the area that represents the most diversity and representativeness of the landscapes of the entire Catalan Pre-Pyrenees, geographically speaking. The elements of its natural systems (geology, flora and fauna) determine a set of remarkable interest and great uniqueness within Catalonia.
INDEX
🔴 QUÈ ÉS SERRADELMONTSEC.CAT?
Benvinguts al increïble i emocionant territori de la Serra del Montsec. Un paradís terrenal i celestial on gaudir de l’observació astronòmica de l’univers, del patrimoni històric, arquitectònic, geològic i paleontològic, i on podràs practicar esports com el caiac, el parapent, l'escalada, l’espeleologia, el senderisme i el bikepacking. No us avorrireu pas!
Seguir llegint…
45 Anys Esperant el Parc Natural Serra del Montsec
Tot i que la Serra del Montsec és una joia natural que exemplifica perfectament la geografia prepirinenca i la geologia pirinenca, s'estén des del Pallars Jussà, passant per La Noguera, i incloent la part occidental de la Ribagorça d’Osca, encara no gaudeix de la protecció que mereix com a Parc Natural, malgrat els esforços realitzats des de 1982, amb peticions al Parlament de Catalunya i altres institucions.
Malgrat les nombroses distincions que ha rebut, incloent-hi la inclusió a la Xarxa Natura, la designació com a ZEPA i PEIN, així com el reconeixement de l’UNESCO com a Geoparc Mundial, i la certificació de Reserva Starlight també per l’UNESCO, encara falta la protecció com a Parc Natural per a aquesta increïble àrea natural.
La Serra del Montsec, tot i les seves qualitats, es troba actualment en una situació de deprimida, sovint mancat de serveis bàsics i afectada per una intensa despoblació. No obstant això, la Serra del Montsec atresora un ric patrimoni històric, paisatgístic i natural que ha estat objecte de nombrosos reconeixements, com s'ha destacat anteriorment.
Una mica d’història. La declaració del Parc Natural ha passat per diverses etapes al llarg del temps:
L’octubre de 1982, la Mesa del Parlament de Catalunya, accepta tramitar la proposició de llei del grup del Partit Socialista de Catalunya on es demanava la creació del Parc Natural Serra del Montsec.
Al Març de 1983, el Parlament de Catalunya va aprovar una proposició no de Llei, feta pel grup parlamentari d’Esquerra Republicana de Catalunya, a favor de l’estudi i creació del Parc Natural Serra del Montsec:
El Parlament de Catalunya insta el Consell Executiu que, en el termini de sis mesos, presenti un estudi sobre la situació en que, des del punt de vista de la conservació de la natura, es troben actualment les serralada del Montsec d’Ares i del Montsec de Rúbies, així com sobre la conveniència de declarar-les totalment o parcialment parcs naturals, prèvia consulta als municipis afectats.
L'any 1983, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques va presentar la proposta oficial per a la declaració del Parc Natural.
El desembre de l’any 2004, el Conseller en Cap de la Generalitat de Catalunya, Josep Bargalló, va anunciar que el govern iniciaria, al gener del 2005, un procés per tal que el Montsec fos declarat parc natural. Fins i tot va obrir la porta a negociacions amb la part aragonesa del Montsec, el Montsec de l’Estall, per tal d'impulsar mesures conjuntes.
Al febrer de 2014, el Conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila va informar al Parlament de Catalunya sobre la iniciativa del seu departament d'ampliar la xarxa de Parcs Naturals, amb plans per incloure els parcs de Les Capçaleres del Ter i del Freser, el de la Serra del Montsec i el de les Muntanyes de Prades.
El parc natural de Capçaleres del Ter i del Freser ja ha estat declarat, mentre que el de les Muntanyes de Prades està actualment en fase de consulta amb els municipis i entitats, però lamentablement, el procés per al parc de la Serra del Montsec es troba estancat.
La No Declaració
La no declaració del Montsec com a parc natural s'atribueix, sobretot, a aquests factors interrelacionats.
Baixa Demografia i Pressió Social. La baixa densitat de població d’aquesta àrea confereix un nombre limitat d'electors que tenen una evident manca d’atenció per part dels partits polítics degut a que no representen una massa crítica i decisòria a les urnes. Aquí podríem afegir que dintre d’aquest número limitat de votants, aquells conscients de la necessitat de protegir el medi ambient, encara són menys.
Interessos Creuats d’Agents Econòmics i Socials. Molts líders polítics locals són al mateix temps representants d’interessos associats a l’explotació d’activitats turístiques i econòmiques al territori. Aquests interessos creuats només veuen el Montsec com una font extractiva de recursos naturals, sona dur però així de pura i dura és la realitat. Això provoca un dualisme d’arrel caciquista, que ve d’antic, que no vol entendre el benefici global que significaria la declaració de Parc Natural a tot el territori Montsec. Els arguments? els de sempre: un parc natural implica imposició de suposades restriccions i límits a certes activitats.
Inacció Política. Malgrat les propostes parlamentaries, els estudis mediambientals realitzats, la pressió de grups ecologistes i l’evident canvi climàtic que ens afecta, totes les promeses de creació del Parc Natural Serra del Montsec han estat incomplertes per part de tots els partits que han governat Catalunya fins aquest moment. Per què?
Impactes Constants i Vulnerabilitats
L'impacte més destacat que afronta la Serra del Montsec és la sobreutilització, sobreexplotació o massificació de certs llocs, així com el canvi climàtic.
L’afluència massiva de visitants pot provocar deterioraments i danys ecològics a l'entorn molt bèsties, especialment al Pantà de Canelles, entre Corçà i Pont de Montanyana, on es realitzen esports relacionats amb la navegació i el caiac pel Congost de Mont-rebei, juntament amb la ruta senderista GR-1 que travessa en alçada el mateix congost.
Però és que a més a més, està demostrat que la turistificació del territori és una il·lusió econòmica. És a dir, la gran il·lusió de que el turisme revertirà en el territori en forma de diners i benestar pels pobladors de la zona ha quedat demostrada que no és certa. La gran prova és l’evolució econòmica - turística de les Illes Balears. Si voleu contrastar aquesta informació podeu escoltar aquesta entrevista amb el professor Joan Buades, on explica que quant més turisme ens arriba, més pobres som.
I d’altre banda, les imatges publicades a les xarxes socials poden impactar en la sostenibilitat d’un destí vulnerable? Aquesta és la pregunta que es feien uns quants investigadors analitzant el contingut abocat a les xarxes.
La totalitat de la Serra del Montsec és vulnerable als incendis forestals en grau extrem, especialment a causa de la seva ubicació biogeogràfica única, que posa en risc les comunitats vegetals eurosiberianes i algunes biocenosis faunístiques de caràcter pirinenc i centreeuropeu.
La fauna que habita als penya-segats és especialment susceptible als efectes de la degradació. A més, s'ha de tenir en compte que existeix un alt risc de despreniments en tota la Serra del Montsec i especialment al Congost de Mont-rebei.
Durant el 2022 un gran incendi, iniciat a Baldomar, va afectar la Serra de Sant Mamet cremant part de l’Espai Natural Serra del Montsec. Aquest fet va aixecar un crit d’alarma davant de la necessitat d’augmentar la protecció de la Serra del Montsec.
Si afegim les denúncies reiterades pels problemes provocats de massificació del Congost de Mont-rebei, durant els últims anys, tot fa pensar que l’ecosistema del territori Montsec té actualment un perill molt alt de degradació al no tenir el grau de protecció suficient, al que s’ha d’afegir el canvi climàtic que estem patint.
Però és que a més a més, hi ha uns quants precedents d’obertura irregular de pistes, abocaments de residus, trànsit descontrolat d’embarcacions i vehicles, incendis forestals, enverinament de fauna, furtivisme, extracció d’àrids, projectes de parcs eòlics, etc, etc.
És important recordar el desastre que va suposar l’apertura i obres de la carretera del Doll, entre Camarasa i el Congost de Terradets. Aquestes obres van tenir un impacte negatiu en la que suposadament era la colònia de voltors més gran de Catalunya. L'Audiència Nacional va dictaminar, al desembre de 1981, que aquest eix viari era il·legal i "totalment inútil", tot i que ja estava gairebé finalitzat.
Aquesta decisió va donar suport a l'Ajuntament d'Àger, que el 1978 va interposar un recurs contenciós administratiu en contra de la reforma del traçat original. Una reforma que beneficiava interessos privats i especulatius amb finalitats urbanístiques i excloïa les comunitats locals del traçat de la carretera.
Noves Il·lusions
Ipcena ha tornat a engegar una nova campanya per reivindicar l’Espai Natural Serra del Montsec com un Parc Natural i alguns consells comarcals i municipis afectats han començat, de nou, a analitzar avantatges i inconvenients d’un futur Parc Natural del Montsec.
Les entitats que impulsen la creació del Parc Natural del Montsec s’han compromès a presentar propostes davant les institucions públiques locals i la Generalitat, amb l'objectiu de fomentar un procés participatiu que faci realitat la seva creació assumint diversos objectius fonamentals:
Impulsar accions de conservació i millora dels hàbitats i espècies de fauna i flora, així com protegir els seus valors geològics i paisatgístics.
Potenciar la preservació i recuperació del patrimoni històric i cultural.
Millorar les condicions i serveis per als seus habitants i combatre el despoblament.
Fomentar l'economia local mitjançant el desenvolupament d'activitats rurals, agrícoles i turístiques sostenibles, tot respectant l'entorn ambiental.
Recordeu que venim dels anys 1980… el temps ens dirà com es resolt el tant necessari Parc Natural del Montsec.
De moment, repassem a continuació una mica les característiques de l’actual Espai Natural Protegit Serra del Montsec.
Vídeo on es mostren els paisatges i característiques de l’Espai Natural Serra del Montsec. Font: Espais Naturals de Ponent.
Dades Bàsiques de l’Espai Natural Serra del Montsec
L'Espai Natural Serra del Montsec, és una joia que revela una diversitat i singularitat excepcionals en els paisatges de Catalunya. Aquí, els elements dels sistemes naturals, des de la geologia fins a la flora i la fauna, convergeixen per crear un entorn d'un interès notori i una unicitat fascinant.
La Serra del Montsec emergeix com una impressionant barrera natural, dividint les serres interiors del Prepirineu Central i els primers contraforts que s'obren cap a les planes de Lleida i la Depressió Central. És un autèntic territori de transició, on es fusionen els caràcters pirinenc i prepirinenc al nord amb l'essència mediterrània continental al sud.
Amb el seu relleu singular i abrupte, que inclou congostos i gresos submareals, la Serra del Montsec es converteix en un dels contraforts més rellevants del Prepirineu, geogràficament parlant, amb més de 40 km de cingleres. És el sistema acinglerat més llarg de Catalunya.
Aquest espai és un tresor prepirinenc, si parlem des del punt de vista geogràfic, i un tresor pirinenc si parlem des del punt de vista geològic, que ressona amb la riquesa de paisatges i la presència d'endemismes únics de flora i fauna invertebrada. Si busques una aventura de descobriment natural i geològic, no busquis més enllà de la Serra del Montsec.
L’Espai Natural Protegit Serra del Montsec va ser declarat per la Generalitat de Catalunya amb el Decret 328/1992, àrea LIC a l’any 1997, zona ZEPA l’any 2005 i, posteriorment, ampliat com a espai Xarxa Natura 2000.
La superfície total declarada de l'Espai Natural de la Serra del Montsec és de 30.857,78 ha i la superfícies administratives per municipis és:
Comarca de La Noguera: 17.660,3157,23 ha
Àger: 6.084,0619,72 ha
Vilanova de Meià: 4.259,5913,80 ha
Camarasa: 3.019,759,79 ha
Alòs de Balaguer: 2.454,167,95 ha
Artesa de Segre: 1.656,675,37ha
Les Avellanes i Santa Linya: 186,090,60 ha
Comarca del Pallars Jussà: 13.197,4642,77 ha
Sant Esteve de la Sarga: 7.492,0624,28 ha
Llimiana: 2.012,596,52 ha
Gavet de la Conca: 1.660,235,38 ha
Castell de Mur: 1.469,844,76 ha
Tremp: 403,381,31 ha
Isona i Conca Dellà: 113,890,37 ha
Talarn: 45,470,15 ha
Medi Físic de la Serra del Montsec
El relleu majestuós de la Serra del Montsec emergeix com un impressionant massís de materials calcaris que es combinen amb les capes de materials margoargilosos, creant un dels contraforts més destacats dels Pirineus.
Les seves vessants revelen una notòria diversitat, amb pendents pronunciats i espectaculars penya-segats al sud, i vessants molt més suaus al nord.
Tot i que el Congost de Terradets, on el riu Noguera Pallaresa serpenteja, i el Congost de Mont-rebei, que acull el riu Noguera Ribagorçana, divideixen la serra en tres subunitats distintes (el Montsec de Rúbies (o de Meià) a l'est, el Montsec d'Ares al centre i el Montsec de l'Estall a l'oest), aquesta serra ha de ser considerada com una única i imprescindible unitat geològica.
La Serra del Montsec és un autèntic museu natural i geològic que et sorprendrà en cada pas. No podem oblidar, i només a tall d’exemple, la Pedrera de Rúbies, un tresor paleontològic que alberga jaciments juràssics superiors d'una importància excepcional
El Montsec es compon de petits nuclis disseminats i les característiques del relleu dificulten el desenvolupament agrícola intensiu, i com a resultat, la superfície dedicada al conreu és limitada en aquesta zona. En canvi, l'activitat ramadera, especialment l'ovina, és pràctica comuna, juntament amb l'aprofitament dels recursos forestals. La caça i la pesca esportives també tenen un lloc destacat en aquest entorn.
Usos del sòl a l’Espai Natural Serra del Montsec:
Boscos - 52,76 %
Vegetació arbustiva i herbàcia - 33,65 %
Terres agrícoles i àrees antròpiques - 7,19 %
Roques, tarteres, glaceres, coves - 4,30 %
Aigües continentals - 1,88 %
Molleres i aiguamolls - 0,21 %
El 49,51 % de la superfície figura en el Catàleg de forests d'utilitat pública (CUP) o té algun tipus de conveni amb ajuntaments o particulars.
Biodiversitat de la Serra del Montsec
La missió principal dels espais naturals protegits és preservar mostres significatives de la rica fauna, flora i hàbitats propis de l’entorn, amb l'objectiu de permetre que els processos ecològics que donen origen a la biodiversitat, amb tota la seva ampla gamma d'ecosistemes i éssers vius, puguin prosperar.
La Serra del Montsec destaca per la seva impressionant biodiversitat i cal subratllar la presència d'endemismes únics a la flora i fauna invertebrada, així com rareses en la fauna i flora superior. La protecció d'aquest espai és fonamental per a la conservació d'aquesta riquesa biològica.
Vegetació i Flora
Entre els elements biològics figuren diverses unitats de vegetació tant per la seva representativitat com singularitat. El paisatge predominant és el de tipus mediterrani amb els obacs de caràcter submediterrani i, de forma molt localitzada, d’eurosiberià. El carrascar (Quercetum rotundifoliae) i, molt més localitzat, l’alzinar litoral típic (Quercetum ilicis galloprovinciale) ocupen una gran part del territori.
A les obagues, cal esmentar les rouredes de roure valencià (Violo-Quercetum fagineae), les de roure martinenc (Buxo-Quercetum pubescentis), els bosquetons de til·lers, els aurons, els servers (Poo-Tilietum platyphylli) i, en especial, la fageda (Buxo- Fagetum) acompanyada d’un conjunt de plantes centreeuropees, que troben en aquesta serra el seu límit més meridional. Entre les comunitats dels indrets especials, cal esmentar les oromediterrànies de les carenes (Ononidetalia striatae) i les rupícoles de les cingleres i parets rocoses (Asplenietea rupestria), on es refugien diverses plantes endèmiques com: Petrocoptis montsicciana, Aquilegia montsicciana, Brassíca repanda ssp. turbonensis var. montsicciana, Centaurea emigrantis, etc.
Espècies de flora estrictament protegides. Aquilegia montsicciana, Brassica repanda, Centaurea emigrantis i Petrocoptis montsicciana.
Fauna
La Serra del Montsec presenta un poblament faunístic de gran interès, atesa la interacció entre els components mediterranis, predominants, i els eurosiberians. Aquest caràcter de transició i el fet de constituir el límit meridional de distribució per a moltes espècies pirinenques, com el tritó pirinenc (Euproctus asper) i la gralla de bec groc (Pyrrhocorax graculus), o el límit septentrional per a d'altres, com el còlit negre (Oenanthe leucura), determinen la composició de biocenosis singulars.
Conviuen, per exemple, espècies de característiques tant diferents com la fagina (Genetta genetta), de caràcter mediterrani, i la marta (Martes martes), de caràcter eurosiberià. Les comunitats de predadors (carnívors i rapinyaires) hi són molt ben representades. Per exemple, la llúdriga (Lutra lutra), la qual és present als dos rius que travessen aquest espai natural Cal assenyalar les comunitats higròfiles (canyissars) de l’embassament de Terradets, que són un important centre de nidificació i hivernada d’un gran nombre d’ocells aquàtics, com és el cas del corb marí gros (Phalacrocorax carbo). Pel que fa a la fauna ictiològica, hi és present una espècie molt interessant: el llop de riu (Noemacheilus barbatulus).
L’abundància de cingleres, que són el medi vital per a una valuosa fauna rupícola, i de coves i avencs permeten el desenvolupament d’una notable fauna cavernícola, en alguns casos ben singular a Catalunya. En especial, acull més de la meitat de les espècies catalanes de quiròpters, com el ratpenat de ferradura gros (Rhinolophus ferrumequinum) i el ratpenat de ferradura petit (Rhinolophus hipposideros). També constitueix una de les àrees d’hivernada més important a Catalunya del rat penat de cova (Miniopterus schrebersi).
Altres invertebrats protegits que hi ha al Montsec són el cranc de riu europeu (Austropotamobius pallipes), els cerambícids Cerambyx cerdo i Lucanus cervus i el lepidòpter Graellsia isabellae.
Espècies de fauna estrictament protegides. En el cas de la Serra del Montsec, les espècies presents són: Barbastella barbastellus, Chondrostoma miegii, Lutra lutra, Miniopterus schreibersi, Myotis blythii, Myotis capaccinii, Myotis emarginatus, Myotis myotis, Rhinolophus euryale, Rhinolophus ferrum-equinum, Rhinolophus hipposideros. En el cas de Serra del Montsec, les espècies presents són: Pernis apivorus, Milvus migrans, Milvus milvus, Gypaetus barbatus, Neophron percnopterus, Gyps fulvus, Circaetus gallicus, Aquila chrysaetos, Hieraaetus pennatus, Hieraaetus fasciatus, Falco peregrinus, Tetrao urogallus, Bubo bubo, Caprimulgus europaeus, Alcedo atthis, Dryocopus martius, Galerida theklae, Lullula arborea, Anthus campestris, Oenanthe leucura, Sylvia undata, Lanius collurio Pyrrhocorax pyrrhocorax, Emberiza hortulana.
Altres Figures de Protecció Dins de l’Espai Natural Serra del Montsec
Certificació Reserva Starlight
Gran part del territori Montsec ostenta la prestigiosa certificació de Reserva Starlight, reconeixement per l’excepcional qualitat del cel fosc, que brinda la possibilitat d'observar l'univers en tot el seu esplendor durant la majoria de les nits de l'any. Els municipis del Montsec segueixen regulacions especials quant a l'enllumenat nocturn per protegir el cel de la contaminació lumínica i fomentar l'astrofotografia.
Xarxa Natura 2000
Serres del Montsec, Sant Mamet i Mitjana
Regió biogeogràfica: Mediterrània
Tipus: espais del Prepirineu
Àmbit: terrestre
Superfície total: 32.419,91 ha
Percentatge dins ENP: 95,2 %
ZEPA (Zona d’Especial Protecció per les Aus):
Codi: ES5130015
Superfície: 32.419,91 ha
LIC (Lloc d’Importància Comunitària):
Codi:ES5130015
Superfície: 32.419,91 ha
Espais Naturals de Protecció Especial (ENPE): Reserves Naturals Parcials
Nom: Reserva Natural Parcial de Noguera Ribagorçana-Mont-rebei
Percentatge d’ENP corresponent a RNP: 0,184%
Inventari de Zones Humides de Catalunya
16002301 - Pantà de Camarasa, sector Palanca
16002501 - Cua del Pantà de Terradets
Inventari d'Espais d'Interès Geològic de Catalunya
Geozona
127- Congost de Mont-rebei - la Pertussa
128 - Calcàries litogràfiques del Montsec
130 - Serra del Montsec: Àger - Colobor - Sant Alís
131 - La Règola - vall d'Àger
132 - Límit Cretaci-Terciari a la carretera del Doll
Geòtop
13101 - Camí de Can Xató
13103 - Tubany - Marge esquerre del riu Fred
13104 - Les Altreres de la Baronia
Arbres i Arbredes Declarats Monumentals
23.002.01 - Quercus faginea ssp. fagine - Roure dels Escurçons
SITUACIÓ EN EL MAPA DE L'ESPAI NATURAL DE LA SERRA DEL MONTSEC
🚴♀️
MONTSEC BIKEPACKING LOOP
La Montsec Bikepacking Loop (MBL) és una ruta que pretén resseguir tot el territori Montsec (Montsec de l'Estall, Montsec d'Ares i Montsec de Rúbies - o de Meià -) sobre una bicicleta en format bikepacking, ja sigui amb bicicleta off-road (BTT o Gravel) o també amb bicicleta de carretera.
La Montsec Bikepacking Loop (MBL) disposa d'una guia completa amb els detalls de les rutes així com dels diferents tracks, sectors, dreceres i variants perquè puguis fer una bona planificació amb informació dels punts d'aigua, on menjar, on comprar, llocs on dormir, serveis, etc.
Si ets #MontsecLover ❤️ i fas bicicleta, trobaràs aquest lloc en alguna de les rutes (o variants) de la Montsec Bikepacking Loop (MBL).
Pots seguir-lo també a través de Twitter (@rokiluco) i Instagram (@montsecbikepackingloop)
Com diu en Javi Castillo, creador de la MBL, salut i pedals!
🙏 PROTEGEIX EL TERRITORI MONTSEC
Recorda! Molts dels paratges de la Serra del Montsec són espais protegits i alguns extremadament fràgils. Molts d’aquests paratges estan dotats de diferents règims de protecció i gestió establerts per les diferents Administracions. Per tal de preservar el seu interès científic, arquitectònic, arqueològic, històric, geològic, ecològic, cultural, paleontològic, paisatgístic o mediambiental, sí us plau respecta’ls.
Oblida les presses i sincronitza't amb el ritme de la vida local.
Descobreix l'essència tradicional del medi natural i rural.
Consumeix productes i serveis locals.
Fes un consum responsable i redueix els teus residus.
Fes servir les papereres, containers o emporta’t la brossa a casa.
🙏 PROTEGE EL TERRITORIO MONTSEC
¡Recuerda!
Muchos de los parajes de la Sierra del Montsec son espacios protegidos y algunos extremadamente frágiles. Muchos de estos parajes están dotados de distintos regímenes de protección y gestión establecidos por las distintas Administraciones.
Para preservar su interés científico, arquitectónico, arqueológico, histórico, geológico, ecológico, cultural, paleontológico, paisajístico o medioambiental, por favor respétalos.
· Olvida las prisas y sincronízate con el ritmo de la vida local.
· Descubre la esencia tradicional del medio natural y rural.
· Consume productos y servicios locales.
· Haz un consumo responsable y reduce tus residuos.
· Utiliza las papeleras, containers o llévate la basura a casa.
🙏 PROTECT THE MONTSEC TERRITORY
Remember!
Many of the places in the Montsec mountains are protected areas and some are extremely fragile. Many of these places are equipped with different protection and management regimes established by the different Administrations.
In order to preserve their scientific, architectural, archaeological, historical, geological, ecological, cultural, palaeontological, landscape or environmental interest, please respect them.
· Forget the rush and synchronize with the rhythm of local life.
· Discover the traditional essence of the natural and rural environment.
· Consume local products and services.
· Consume responsibly and reduce your waste.
· Use the bins, containers or take your rubbish home.
Aquest article ha estat publicat per primera vegada a SerradelMontsec.cat.
Cap dels continguts del web SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia. Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús.
Si t'agraden aquests continguts i aquestes fotografies i necessites que elaborem contingut per a tu, envia'ns un mail a serradelmontsec@gmail.com.
Este artículo ha sido publicado por primera vez en
SerradelMontsec.cat.
Ninguno de los contenidos de la web SerradelMontsec.cat se pueden utilizar, copiar, redistribuir, realizar transformaciones y/o modificaciones, sin autorización previa. Si quieres distribuir o utilizar estos contenidos, contacta con nosotros previamente para acordar las condiciones de uso.
Si te gustan estos contenidos y estas fotografías y necesitas que elaboremos contenido para ti, envíanos un mail a serradelmontsec@gmail.com.
This article has been published for the first time on
SerradelMontsec.cat.
None of the content of the SerradelMontsec.cat website can be used, copied, redistributed, transformed and/or modified, without prior authorization. If you want to distribute or use these contents, contact us beforehand to agree on the terms of use.
If you like this content and these photographs and you need us to create content for you, send us an email at serradelmontsec@gmail.com.