UN GRAVAT INÈDIT I SORPRENENT A CAMARASA
Si és un grafit medieval, o dibuix subjacent de pintures, seria l'única representació majestàtica coneguda d'aquesta ermita, ja que el que s'ha publicat fins ara són motius decoratius o bèl·lics...
ENS SITUEM A: un camí insòlit a través d'una espectacular balma de 150 metres de longitud. A mesura que avances, les ruïnes del castell s'alcen majestuoses a la part més alta, i cap a l'est, l'ermita de la Mare de Déu del Remei d’Oroners pren vida enmig d'aquesta escena atemporal. El misteri i la història es despleguen davant nostre.
NOS SITUAMOS EN: un camino insólito a través de una espectacular balma de 150 metros de longitud. A medida que avanzas, las ruinas del castillo se alzan majestuosas en la parte más alta, y hacia el este, la ermita de la Virgen del Remedio de Oroneros toma vida en medio de esta escena atemporal. El misterio y la historia se despliega
WE ARE LOCATED IN: an unusual path through a spectacular cove of 150 meters in length. As you move forward, the ruins of the castle rise majestically at the highest point, and to the east, the hermitage of Mare de Déu del Remei d'Oroners comes to life amid this timeless scene. Mystery and history unfold before us.
ÍNDEX:
Què és la SerradelMontsec.cat?
Benvinguts a la increïble i emocionant Serra del Montsec i el seus voltants, un paradís terrenal i celestial per als amants de la natura. Prepareu-vos per una aventura on tot és possible i res us deixarà indiferents. Seguir llegint…
1r ACTE: LA VISITA
Fa pocs mesos, ens vam trobar novament a l'antic assentament d'Oroners, al municipi de Camarasa, a les proximitats de la Baronia de Sant Oïsme i de Fontllonga, comarca de La Noguera. En aquell moment, ens trobàvem immersos en l'escriptura d'un llibre dedicat a la Serra del Montsec, i teníem la necessitat de verificar diverses qüestions amb l'objectiu d'actualitzar les dades relatives al territori.
Ja coneixíem aquest lloc després de haver-lo visitat en diverses ocasions prèvies, i la nostra única finalitat d’aquesta visita era confirmar que tot es mantenia en el seu lloc habitual.
L'ermita de la Mare de Déu del Remei d'Oroners, juntament amb el castell d'Oroners i les restes d'antigues construccions, ocupen una ubicació espectacular a l'extrem oriental de la Serra de Montclús. Aquests elements es van establir i adaptar de manera semitroglodítica a les formes d'una balma que s'estén al llarg de 150 metres.
L'església, que data del segle XI, va ser l’església castellera d'Oroners i es una capella d’origen romànic.
Explorar aquesta balma d'Oroners en direcció ascendent ens permet comprendre fins a quin punt molts dels assentaments fronterers medievals del Montsec eren situats en llocs extrems i pràcticament inaccessibles.
2n ACTE: ELS GRAFITS
Des de fa temps ha estat àmpliament reconeguda l'existència d'uns grafits singulars, fascinants i sorprenents a l'interior del castell, amb una temàtica centrada en la guerra i el món de la cavalleria, que podrien ser datats en els primers temps del segle XIV.
A la vegada, a l'interior de l'ermita de la Mare de Déu del Remei d'Oroners, també s'havien identificat grafits que representen figures en actitud de pregària, així com símbols i dates que han estat plenament documentats.
Tots aquests grafits van ser estudiats i documentats fa temps per Prim Bertran Roigé i Francesc Fité Llevot en els seus treballs Primera aproximació a la ceràmica grisa i als «graffiti» del castell d’Oroners (Àger, Lleida) així com a la tesi doctoral El món alt-medieval i el seu entorn artístic en les terres de l'antic vescomtat i abadiat de Sant Pere d'Àger.
3r ACTE: LA “DESCOBERTA”
Fins a aquest punt, tot es trobava en perfecte ordre. Érem plenament conscients de l'existència dels grafits i els vam examinar de nou, ja que estàvem familiaritzats amb les extenses investigacions realitzades prèviament per en Fité i Bertran.
No obstant això, de sobte vam observar la presència d'uns cercles de gran grandària, clarament marcats en una de les parets. Vam passar els nostres dits sobre ells, vam capturar fotografies i vam marxar de l'indret amb la idea que aquests grafits tan evidents no podien haver estat passats per alt per en Fité i Bertran. Per aquesta raó, inicialment, vam concloure que aquests cercles probablement no atresoraven una importància essencial, o almenys no en l'extensió dels altres grafits de l'ermita que sí havien estat identificats, estudiats i documentats amb profunditat.
Per tant, no vam atribuir-hi una importància excessiva i vam especular que podrien ser de data posterior. Vam partir de la hipòtesi que tal vegada haguessin sorgit en temps posteriors als grafits ja documentats anteriorment.
En marxar del lloc, érem conscients que aquests grafits, que no havíem vist abans en cap estudi relacionat amb Oroners, tampoc no havien rebut, sorprenentment, la nostra atenció en visites anteriors.
És possible que la llum del rigorós hivern que entrava a l'ermita, difuminada i distorsionada, hagués provocat la percepció per sorpresa d'aquests grafits desconeguts per nosaltres a simple vista?
Un cop arribats a casa, vam examinar de nou els articles científics i no vam trobar cap referència als grafits que havíem "descobert", excepte una petita menció a la Viquipèdia, que havia passat inadvertida per a nosaltres, a l’entrada “Mare de Déu del Remei d'Oroners” tot i que no es cita la font concreta d’aquesta dada.
4t ACTE: EL MIRACLE DE LA XARXA
Uns mesos més endavant, mentre escrutàvem publicacions a través de la web, ens vam topar amb una revelació. L'historiador Francesc Roma estava, just en aquell mateix moment, publicant el mateix "descobriment" que havíem fet uns mesos enrere i del qual encara no havíem dit res a ningú.
Resultava que ell també havia "descobert" aquests grafits i els havia compartit a través de la seva pàgina web, però ho havia fet de manera una mica enigmàtica, sense donar detalls exactes sobre la ubicació. Això ho va fer amb la intenció de prevenir possibles actes de vandalisme o comportaments no ètics per part de caçadors de tresors o simples curiosos poc respectuosos.
De seguida vam identificar el lloc, li vam fer saber al Francesc Roma i ens va confirmar que es tractava de l’ermita de la Mare de Déu del Remei d'Oroners.
A més a més de descriure la troballa, Francesc Roma s'havia aventurat a realitzar un esbós de la figura que hi apareixia i feia crida a la xarxa per si algú en tenia més informació al respecte.
Aquest va ser el contingut de la seva publicació que podeu consultar a la seva web:
UN GRAVAT SORPRENENT
Publicat el 13 febrer 2023 by Francesc Roma Casanovas
Buscant per aquests mons de déu, ha aparegut aquest gravat fet en la paret d’una ermita romànica propera a un castell de datació medieval.
Diria que és una majestat, perquè s’hi veu una cara i dues mans tancades dins de tres cercles (dos eren de color vermellós i l’altre potser no estava pintat). En tot cas, té una forma que recorda un arbre, i la part dels peus podia ser el tronc del mateix. Bona part del cos està fet amb traços semicirculars, fets amb un compàs o unes tisores.
A part d’això, no en sé res més. Alguna idea?
En tot cas, potser es veu millor amb una foto i quatre ratlles:
Link a l’article de la web de Patrimoni Existencial de Francesc Roma: Un Gravat Sorprenent.
6è ACTE: LA CONSTATACIÓ
Després d’intercanviar alguns correus amb en Francesc Roma, vam decidir preguntar a experts en la matèria sobre aquesta “descoberta”, aparentment no documentada.
Ens vam dirigir a Albert Velasco, conegut historiador de l’art, coneixedor de la història de l’art català i nadiu de ponent, i li vam explicar el que suposadament havíem “descobert” i ens va dir lo següent:
De: Alberto Velasco
Date: dt., 27 de juny 2023 a les 11:17
Subject: Re: Nous esgrafiats a Oroners?Bona tarda, David i Francesc.
D'entrada em sembla molt interessant i no em sembla que sigui una cosa recent, tot i que no soc especialista en aquest tipus de coses. Si fos un graffiti medieval, com sembla, diria que es tractaria de l'única representació majestàtica coneguda, ja que el que s'ha publicat fins ara són motius decoratius-profans o bèl·lics.
Penso que el més adequat és que aviseu a dues persones. En primer lloc, al Francesc Fité Llevot, per una qüestió que ell és la persona que millor que coneix el patrimoni medieval de la zona i és qui ha estudiat els altres graffiti d'Oroners. I, d'altra banda, heu de comunicar-ho al Pere Rovira del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya, ja diria que aquests graffiti necessiten d'una intervenció de neteja i consolidació. Estaria molt bé que hi anèssiu amb ells el mateix dia, per tal que el Fité i el Rovira poguessin intercanviar opinions in situ, davant de l'obra.
Gràcies per ensenyar-m'ho i salut!
A.
I així ho vam fer. Vam escriure un mail a Francesc Fité Llevot i a Pere Rovira explicant el cas. En Pere Rovira mai ens va contestar, però en Francesc Fité sí que ho va fer i de la següent manera:
De: Francesc Fite Llevot
Date: dj., 29 de juny 2023 a les 11:29
Subject: Re: Nous esgrafiats a Oroners?Hola en el treball que vam publicar sobre Oroners amb el Dr. Prim Bertran fa anys, recordo que ja vam constatar l'existència d'aquest grafit, tot i que ens vam centrar més en els del castell. Agraeixo que m'ho hagueu fet saber... Si ho voleu publicar no hi ha cap inconvenient, tot i que caldria fer un treball arqueològic per veure si es tracta del dibuix subjacent de pintures, com s'ha constatat a Abella de la Conca en un pilar de l'església.
Salutacions.
6è ACTE: CONCLUSIONS
És ben cert que en els treballs d’en Fité i Bertran (Primera aproximació a la ceràmica grisa i als «graffiti» del castell d’Oroners, així com a la tesi doctoral El món alt-medieval i el seu entorn artístic en les terres de l'antic vescomtat i abadiat de Sant Pere d'Àger) apareixen documentats els grafits de temàtica bèl·lica, especialment a l’àrea del castell així com alguns dels grafits esquemàtics i figuratius de l’ermita de la Mare de Déu del Remei d’Oroners.
A l’estudi esmentat, a l’ermita s’identifiquen sanefes, algunes dates, alguns números romans, i alguna figura orant, però en canvi no s’identifica el gran grafit (o potser dibuix subjacent de pintures) de la representació majestàtica que havíem identificat tant nosaltres com en Francesc Roma Casanovas.
Quin misteri, no?
Francesc Fité, en el seu correu, ens diu que l’havien identificat però que s’havien centrat en els grafits del castell. Com pot ser que aquest grafit (o potser dibuix subjacent de pintures) de grans dimensions hagués quedat oblidat o desapercebut i en canvi se’n parla d’altres que son minúsculs i costa molt de trobar?
Està clar que aquest grafit (o potser dibuix subjacent de pintures) de la majestat no és recent, tot i que potser tampoc és medieval, però de ben segur que té la seva importància històrica.
Valdria la pena que s'ho miressin experts en la matèria o responsables de Patrimoni de la Generalitat i si tingués la mínima importància històrica caldria restaurar-lo, documentar-lo i protegir-lo, perquè ara mateix està sota una capa de calç.
En l’intercanvi de correus entre nosaltres i en Francesc Roma Casanovas, ell ens indica el seu parer una vegada analitzat:
[…] és que no sembla un gravat com altres casos que apareixen sobre arquitectura, escultura o pintura romàniques, on sembla que es varen fer d'estranquis, perquè es troba en un lloc molt visible i és molt gran. Com a mínim caldria saber si és important o no (per a mi, seria important encara que fos del XIX, ja que estic estudiant els gravats moderns i contemporanis, però em fa l'efecte que aquest és força més antic)…
Es veu que durant el romànic era força habitual que abans de pintar gravessin les figures sobre la paret. Potser era això, no ho sé. El que està clar és que es conserven algunes restes de policromia, sobretot a les rodones que emmarquen la figura. […]
El misteri no està resolt ni molt menys i encara queden totes les incògnites per resoldre. Per la nostra banda ja vam fer la comunicació al Pere Rovira del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya així com a la batllessa de Camarasa.
I amb tot el respecte i admiració cap en Fité i Bertran, no s'entén perquè no van documentar aquest gravat o grafit (o dibuix subjacent de pintures) si resulta que en tenien identificada l’existència d’aquesta representació majestàtica de l’ermita de la Mare de Déu del Remei d’Oroners.
Potser algun dels nostres lectors en teniu alguna informació addicional?
🙏 PROTEGEIX EL TERRITORI MONTSEC
Recorda! Molts dels paratges de la Serra del Montsec són espais protegits i alguns extremadament fràgils. Molts d’aquests paratges estan dotats de diferents règims de protecció i gestió establerts per les diferents Administracions. Per tal de preservar el seu interès científic, arquitectònic, arqueològic, històric, geològic, ecològic, cultural, paleontològic, paisatgístic o mediambiental, sí us plau respecta’ls.
Oblida les presses i sincronitza't amb el ritme de la vida local.
Descobreix l'essència tradicional del medi natural i rural.
Consumeix productes i serveis locals.
Fes un consum responsable i redueix els teus residus.
Fes servir les papereres, containers o emporta’t la brossa a casa.
🙏 PROTEGE EL TERRITORIO MONTSEC
¡Recuerda!
Muchos de los parajes de la Sierra del Montsec son espacios protegidos y algunos extremadamente frágiles. Muchos de estos parajes están dotados de distintos regímenes de protección y gestión establecidos por las distintas Administraciones.
Para preservar su interés científico, arquitectónico, arqueológico, histórico, geológico, ecológico, cultural, paleontológico, paisajístico o medioambiental, por favor respétalos.
· Olvida las prisas y sincronízate con el ritmo de la vida local.
· Descubre la esencia tradicional del medio natural y rural.
· Consume productos y servicios locales.
· Haz un consumo responsable y reduce tus residuos.
· Utiliza las papeleras, containers o llévate la basura a casa.
🙏 PROTECT THE MONTSEC TERRITORY
Remember!
Many of the places in the Montsec mountains are protected areas and some are extremely fragile. Many of these places are equipped with different protection and management regimes established by the different Administrations.
In order to preserve their scientific, architectural, archaeological, historical, geological, ecological, cultural, palaeontological, landscape or environmental interest, please respect them.
· Forget the rush and synchronize with the rhythm of local life.
· Discover the traditional essence of the natural and rural environment.
· Consume local products and services.
· Consume responsibly and reduce your waste.
· Use the bins, containers or take your rubbish home.
QUÈ ÉS LA SERRADELMONTSEC.CAT
Benvinguts a la increïble i emocionant Serra del Montsec, un paradís terrenal i celestial per als amants de la natura. Prepareu-vos per una aventura on tot és possible i res us deixarà indiferents. Seguir llegint…
Aquest article ha estat publicat per primera vegada a SerradelMontsec.cat.
Cap dels continguts del web SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia. Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús.
Si t'agraden aquests continguts i aquestes fotografies i necessites que elaborem contingut per a tu, envia'ns un mail a serradelmontsec@gmail.com.
Este artículo ha sido publicado por primera vez en
SerradelMontsec.cat.
Ninguno de los contenidos de la web SerradelMontsec.cat se pueden utilizar, copiar, redistribuir, realizar transformaciones y/o modificaciones, sin autorización previa. Si quieres distribuir o utilizar estos contenidos, contacta con nosotros previamente para acordar las condiciones de uso.
Si te gustan estos contenidos y estas fotografías y necesitas que elaboremos contenido para ti, envíanos un mail a serradelmontsec@gmail.com.
This article has been published for the first time on
SerradelMontsec.cat.
None of the content of the SerradelMontsec.cat website can be used, copied, redistributed, transformed and/or modified, without prior authorization. If you want to distribute or use these contents, contact us beforehand to agree on the terms of use.
If you like this content and these photographs and you need us to create content for you, send us an email at serradelmontsec@gmail.com.