SANT MARC DE BATLLIU
L'ermita de Sant Marc de Batlliu es troba aïllada a mig camí entre La Vedrenya, Montmagastre, Anya i Torreblanca. Un indret isolat entre camps de conrreu...
INDEX: Situació Geogràfica de Sant Marc; Aplec de Sant Marc de Batlliu; Les Masies de Sant Marc de Batlliu; Origen Històric; L’església de Sant Marc.
SITUACIÓ GEOGRÀFICA A SANT MARC DE BATLLIU
L'església de Sant Marc de Batlliu es troba en un lloc aïllat, envoltada de camps i dins del conjunt de masos disseminats del disseminat de Batlliu.
Tot plegat, es tracta d'un lloc aïllat i bucòlic, però de fàcil accés, envoltat de camps de conreu i amb una vista magnífica sobre la piràmide de Montmagastre i la mole del Montsec de Rúbies (o de Meià).
Avui en dia aquesta zona queda compresa dins del que s’anomena el Mig Segre o Segre Mitjà. Una zona molt especial des del punt de vista històric, doncs trobem dòlmens, menhirs, jaciments arqueològics, tombes atropomorfes, estructures ciclòpias no identificades, restes d’antigues possibles vies romanes així com també l’antic castell i l’antiga canònica de Montmagastre.
Es troba a mig camí entre el disseminat de Montmagastre i el poble d'Anya, dins del municipi d'Artesa de Segre, a la comarca de La Noguera. Per arribar-hi, es pot seguir una pista de muntanya des de Montmagastre, des del nord, o bé agafar la pista que porta a Montmagastre des del poble d'Anya, des del sud.
A prop de l'ermita de Sant Marc de Batlliu, abans d'arribar-hi, es troba un antic trull encara en peu que reflecteix el passat de la cultura del vi. Aquests trulls, que solien estar a les afores dels pobles, són també comuns al poblet de Vernet, on fa poc han estat restaurats.
L’APLEC DE SANT MARC DE BATLLIU
L'aplec de l'ermita de Sant Marc de Batlliu es celebrava l'últim diumenge d'abril, coincidint amb la festivitat del sant i és una festa que era molt important per als habitants del terme.
Després de la missa, les majorales per costum oferien flors. La capta de les majorales de la confraria del Roser cantant amb el pandero a les festes importants era una activitat molt arrelada als pobles de Ponent. Una activitat que va durar fins als anys de la Segona República, quan va desaparèixer definitivament a gairebé tots els pobles.
S’explica que les majorales eren normalment noies de cases ben situades econòmicament i al menys fins l’any 2014, per la festa major de Sant Marc de Batlliu encara s’hi van veure majorales fent la plega amb la bacina de la Mare de Déu en sortir de missa, això sí sense cançons ni panderos.
MASIES DE SANT MARC DE BATLLIU
Dins del terme de Sant Marc de Batlliu, un disseminat total sense cap tipus de nucli urbà, apareixen diferents masos i cases rurals disperses pel seu terme.
Algunes estan en ruïnes, d’altres ja només són explotacions agràries i poques encara habitades. Entre elles trobem:
Ca l’Andreu
Cal Broc
Cal Escobet
Cal Figuerola (amb uns trulls interessants que caldria protegir i conservar)
Cal Fusté (amb coverts amb voltes i capella pròpia que caldria protegir)
Cal Gabriel
Cal Genet
Gasó de Canyelles
Cal Guillem
Cal Llargués
Cal Madrina Nou
Cal Madrina
Ramoneda
Casa Sant Joan
ORIGEN HISTÒRIC DE SANT MARC DE BATLLIU
No hi ha documents que expliquin la fundació de l'església, i tampoc es coneixen dades de Sant Marc de Batlliu (abans de Sant Joan de Batlliu i també coneguda com Sant Marc d'Anya) anteriors a l'any 1300.
Es creu que es tracta de l'església de Sant Joan, que apareix als documents del sínode d'Àger de l'any 1648, al costat de les parròquies d'Anya i Montargull. Posteriorment, apareix registrada en el llibre de visites de l'arxiprestat d'Àger durant els anys 1783-1784.
A principis del segle XX, es va convertir en una ermita que depenia de la parròquia de Montmagastre. El poble d'Anya, que antigament era conegut com la Baronia de Montmagastre, tenia diverses parròquies centrades en l’antic castell de Montmagastre.
De l'antic municipi en formaven part els pobles d'Alentorn, Comiols, Folquer, Montargull, Montmagastre, Vall-llebrera i Vall-llebrerola.
ESGLÉSIA DE SANT MARC DE BATLLIU
L'església de Sant Marc de Batlliu és un edifici de gran valor històric i cultural. La seva curiosa planta té el seu origen en un procés constructiu complex i llarg. Segons sembla, la nau central seria la més antiga i original, romànic primitiu dels segles IX o X, a la qual es van afegir posteriorment les naus laterals amb les formes llombardes característiques del segle XI.
Les naus laterals, amb absis rodó, queden cobertes amb volta de canó reforçada amb un arc toral semicircular. Aquests absis laterals tenen una finestra de doble esqueixada i arc de mig punt adovellat, mentre que el central presenta una finestra d'una sola esqueixada. Al mur nord, s'obren dues finestres més i dues al mur de ponent, centrades a les naus laterals. Totes de doble esqueixada i arc de mig punt.
L'orientació original de l'església, d'est a oest, es va canviar a nord-sud en situar l'altar al mur nord. La porta s'obre a la façana sud, on també s'alça un campanar de cadireta d'origen barroc. La seva teulada, a doble vessant, està realitzada mitjançant lloses de pedra.
A més de l'església, en el mateix conjunt es troba el cementiri de l'ermita, amb tombes senyalitzades a terra amb lloses de pissarra i alguna estela de cronologia molt antiga. Malauradament, per aquesta ermita no consta cap tipus de protecció patrimonial coneguda.
L’església té un marcat caràcter preromànic i romànic dels segles X-XI. La nau central, amb trets llunyans al romànic llombard en seria la primera fase. Posteriorment s'hi afegeixen les dues naus laterals cap el segle XI i amb els esquemes clàssics llombards.
🎯 SITUACIÓ GEOGRÀFICA DE SANT MARC DE BATLLIU
🚴♀️ MONTSEC BIKEPACKING LOOP
La Montsec Bikepacking Loop (MBL) es una ruta que pretén resseguir tota la Serra del Montsec (Montsec de l'Estall, Montsec d'Ares i Montsec de Rúbies -o de Meià-, així com les seves serres marginals) sobre una bicicleta en format Bikepacking: en bicicleta off-road (BTT o Gravel) i també en bicicleta de carretera.
La Montsec Bikepacking Loop (MBL) disposa d'una Guia completa amb els detalls de la ruta així com dels diferents sectors, dreceres i variants perquè puguis fer una bona planificació. Punts d'aigua, on menjar, on comprar, llocs on dormir, etc, i també podràs trobar tots els tracks.
Si ets #MontsecLover i fas bicicleta, trobaràs aquest lloc en alguna de les rutes (o variants) de la Montsec Bikepacking Loop (MBL).
✅ FONTS:
· Llop, Ester G. El pandero de les mosses a Ponent. Shikar. núm. 02. 2015.
🙏 PROTEGEIX L’ENTORN DEL TERRITORI MONTSEC
Recorda!
Els paratges de la Serra del Montsec son espais protegits i fràgils, i molts d’aquests paratges estan dotats de diferents règims de protecció i gestió establerts per les diferents Administracions.
Per tal de preservar el seu interès científic, arquitectònic, arqueològic, històric, geològic, ecològic, cultural, paleontològic, paisatgístic o mediambiental. Respecta’ls.
· Oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local.
· Descobreix l'essència tradicional del medi rural.
· Fes servir productes i serveis locals.
· Fes un consum responsable i redueix els teus residus.
· Fes servir les papereres, containers o emporta’t la brossa a casa.
💡 Inici | Què, Qui, Com | Mapa del Montsec | Twitter | Instagram
Aquest article s'ha publicat per primera vegada a SerradelMontsec.cat.
Cap dels continguts del lloc SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.
Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús.
Si t'agraden aquests continguts i aquestes fotografies i necessites que elaborem contingut per a tu, envia'ns un mail a
serradelmontsec@gmail.com.