

Descubra más de SerradelMontsec.cat
NECROPOLIS TUMULAR DE LA COLOMINA
A Gerb trobem la necròpolis tumular d'icineració de La Colomina, estructures funeràries en perfecte estat i d'una uniformitat singular a la vall del Segre...

SITUACIÓ GEOGRÀFICA
La nova població de Gerb, dins del municipi d'Os de Balaguer, a la comarca de La Noguera, s'estén als peus del turó on s'aixecava l'antic i famós Castell de Gerb. Un castell construït per Ermengol IV d'Urgell, anomenat Ermengol IV el de Gerb al voltant de la dècada de 1080. Va servir com a punt de partida per la conquesta de la ciutat àrab de Madinat Balagî (Balaguer), convertint Gerb, durant un temps, en capital del Comtat d'Urgell.
D'aquell antic i famós castell no en queda res, com tampoc del primitiu poble d'on la gent va anar marxant i baixant cap a la plana fèrtil per construir-hi nous habitatges.
La desaparició total del primitiu poble va ser propiciada perquè el lloc i les cases van ser aprofitades per filmar-hi la pel·lícula Els últims dies de Pompeia, la qual cosa comportà que fossin cremades les antigues cases per a filmar l'esmentada pel·lícula (veure trailer).

LA TROBADA CASUAL DE LA NECRÒPOLIS
L'any 1965 en procedir a l’explanació d’uns terrenys agrícoles al nou poble de Gerb, va sortir a la llum una necròpolis tumular d’incineració, que es va anomenar La Colomina. L’excavació de salvament va permetre aleshores documentar l’existència de setze estructures tumulars intactes i recuperar disset urnes-ossaris fora de context.
Posteriorment, a l’any 1987, com a conseqüència dels treballs d’anivellament de terres per tal d’habilitar la zona com a camps de conreu, aparegueren, a l’oest del sector ja excavat, trenta noves estructures funeràries en perfecte estat de conservació. D'aquestes tombes, quinze han estat excavades en diferents campanyes arqueològiques.
Com a curiositat, aquesta necròpolis es troba al costat de l'actual cementiri de Gerb. S'ubica al peu i en la part baixa del vessant est de la Serra de la Mora, concretament sota el Serrat de Gerb, que vist des de la plana, anuncia la presència de les serralades del Mont-roig i del Montsec.
Actualment, la necròpolis tumular de La Colomina, no es pot visitar lliurament, encara que a través de la tanca es poden observar perfectament els túmuls d'icineració.

ELS TÚMULS I LES FOSSES
La característica principal, a diferència d'altres necròpolis de la vall del Segre, és la uniformitat estructural de tots els túmuls des del punt de vista constructiu. Consten d'una estructura interna tipus fossa simple amb cavitat interna desplaçada de l'eix de la boca per protegir l'urna. Les urnes, normalment falcades amb pedres o grava, apareixen tapades amb una lloseta i en un cas concret, amb una tapadora. També presenten una osca a la vora amb un significat simbòlic que es desconeix.
La fossa o loculus se segella també amb terra i amb un llosa més o menys gran tapant la boca. L'estructura externa presenta més variants que afecten principalment a la mida i als elements de senyalització. Un anell de còdols o de pedres sorrenques clavades al terra delimiten totes les tombes, definint plantes circulars o lleugerament ovalades.
Diverses capes d'enllosats formen l'inici del con tumular sense sobrepassar l'anell perimetral i, en alguns casos, apareixen encara damunt altres anells concèntrics de mides inferiors. En el centre, es col·loca finalment una estela sostinguda per un nucli de pedres o bé una llosa plana. Es desconeix el significat social d'aquesta diferenciació, però cal destacar que fou la primera necròpolis on aparegué aquest tipus d'element.

Finalment, el conjunt es recobreix amb una capa de graves, deixant solament vistos els anells i els senyalitzadors. Les esteles molt puntualment presenten marques de talla i la major part dels casos són simples còdols de majors dimensions. Els diàmetres de les diferents tombes se situen entre 1 i 4 metres, observant-se un cas singular d'un túmul de majors dimensions que assoleix 5,5 metres de diàmetre. Esdevé impossible també interpretar el possible significat social de les diferents mides, però pot aventurar-se la hipòtesi que les tombes més petites podrien correspondre a infants de curta edat.

LES URNES-OSSARIS
Les urnes-ossaris que acollien les despulles del difunt pertanyen a la cultura material que caracteritza el Bronze Final i poden situar-se cronològicament entre el 850-650 abans de la nostra era.
Decorades amb acanalats, amb cordons impresos o simplement llises, les urnes contenien en alguns casos restes de l'aixovar que acompanyà al mort en el moment de la cremació, especialment, objectes de bronze d'ornamentació personal: braçalets, torques, anelles, arracades, sivelles de cinturó de dos garfis, etc...
L'aparició d'aquests aixovars, juntament amb la grandària de la tomba i la seva situació respecte a les altres sembla indicar una incipient jerarquització de l'espai dels enterraments i certifiquen, en última instància, l'existència d'una diferenciació basada en l'edat, el sexe i la categoria social dels individus que ve determinada per la situació que ocupen en el conjunt de la necròpolis.
SITUACIÓ EN EL MAPA DE LA NECRÒPOLIS DE LA COLOMINA
FONTS:
Fernández, Lafuente, López, Plens. La Necròpolis Tumular d'Icineració de La Colomina 1. 1991. Revista d'Arqueologia de Ponent.
🙏 PROTEGEIX L’ENTORN DEL TERRITORI MONTSEC
Recordeu!
Els paratges de la Serra del Montsec son espais protegits i fràgils, i molts d’aquests paratges estan dotats de diferents règims de protecció i gestió establerts per les diferents Administracions.
Per tal de preservar el seu interès científic, arquitectònic, arqueològic, històric, geològic, ecològic, cultural, paleontològic, paisatgístic o mediambiental. Respecta’ls.
Oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local.
Descobreix l'essència tradicional del medi rural.
Fes servir productes i serveis locals.
Fes un consum responsable i redueix els teus residus.
Fes servir les papereres, containers o emporta’t la brossa a casa.
📣 VOLS ANUNCIAR-TE A LA NOSTRA NEWSLETTER O ALS ARTICLES?
💡 Inici | Què, Qui, Com | Mapa del Montsec | Twitter | Instagram
Aquest article s'ha publicat per primera vegada a SerradelMontsec.cat.
Cap dels continguts del lloc SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.
Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús